Üst düzey sonuçları ve kalıcılığı elde etmenin en önemli etkenini insan kaynakları departmanı oluşturmaktadır. Son yıllarda yapılan geçmişe dönük analiz ve araştırmalarda başarıyı yakalayan ve değişimlere hızlı adapte eden olan firmaların; insan kaynaklarına olan bakış açılarını faydalı tarzda değiştirenler olduğu görülmüştür. İnsan kaynakları yönetiminin temel amacı kurumu hedeflerine en verimli şekilde ulaştırmasıdır.
Genel kanı personel özlük dosyalarını düzenleyen, işe girişi yapılacak personelin evrak işlemlerini halleden, izin ve raporlar gibi evrak takibini yapan bölüm ve kişi olduğu yönündedir. Bu departmanın çalışanları daha çok prosedür ve uygulamalarla meşgul olan kişiler konumunda kalmıştır. Ne var ki artık durum bundan çok farklıdır. İş sistemlerini araştıran, değerlendiren uluslararası geçerlilikte ki eğitmenler ve akademisyenler; CEO nun en önemli yardımcısının finans müdürü olduğu kadar insan kaynakları müdürü de olması gerektiğini ortaya koymuştur. Çünkü her şirket; aynı hedefe odaklanmış ve çalışma disiplinini elde etmiş personeller sayesinde ilerler. Onları motive eden şirketin vizyonuna olan bağlılıklarıdır. Bu insanların motive edilmeye ve idare edilmeye ihtiyacı yoktur. Üst kalite personel olarak adlandırılırlar. Çalışacakları insanların da üst düzey kalitede olmasını isterler.
Amerika’nın 1940 yılında kurulmuş ve şu anda başarı ile ekonomideki yerini koruyan NUCOR demir çelik firması geçtiğimiz 82 yıl içinde gerçekleşen bir çok uluslararası ve yurtiçi değişimlerle krizlerle mücadele etmiş. Uzun soluklu maraton yarışında rakiplerini arkada bırakacak, kendisini ayakta tutacak kalıcılığı insan kaynaklarına olan yatırımı ile elde etmiştir. Philliph Morris firması sigara üreticisi olmasına rağmen , sigaranın yasaklandığı ve sigaraya karşı kampanyaların en yoğun olduğu bu zamanda bile yeni inovasyonlar yaparak kalıcılığını ayakta tutacak yatırımlara adım atmaktadır. Bütün bunların kaynağı inovatif ve kreatif düşünceyi personeli içerisinde canlı tutmalarıdır.
Prosedür ve hukuki işler elbette önemli bir alt bölümdür. İnsan kaynaklarının esas olarak yapması gerekenler ise; şirket içi kültürü kavrama, aynı hedefe motive olma, sorgulama yapabilme, yeni düşünceleri açığa çıkartma gibi karakteristik özellikleri bünyesinde taşıyan kişileri işe almak çalışanlarını da bu noktaya taşımaktır. Daha sonra şirketin hedefleri doğrultusunda personelin hangi yetkinlikleri nasıl kazanacaklarını, hangi eğitimleri almaları gerektiğini. Kabiliyetini açığa çıkartabilmeleri için pozisyonunun ve şartlarının uygun olup olmadığını tespit edebilmelidir.
Bu noktada bazı temel ilkelerden bahsetmek yerinde olacaktır. Çalışanlar doğru şekilde yönetilirken yetkinlikleri arttırılıp geliştirilmesi şirkete uzun vadede kazanç sağlar. Bu yüzden şirketler çalışanlarına eğitim aldırmaktan geri durmamalıdır. En kazançlı yatırım insana yapılan yatırımdır. Onların ekonomik, psikolojik ihtiyaçları karşılanmalı. Bunları kontrol altına alacak kurallar , programlar uygulanmalıdır. Doğru kişi işe alınmışsa, onun motive olmaya ihtiyacı bulunmaz. Şu kadar var ki; becerilerini en üst seviyede ortaya çıkartabilecekleri şartları sağlamak gerekir. İnsan kaynakları programları uygulanırken akıldan çıkartılmaması gereken temel konulardan bir tanesi de çalışanın ve organizasyonun hedeflerinin birlikte göz önünde bulundurmaktır.
Her şeyden önce şirketin kurucusunun, üst düzey yönetim kademesinin şirket kültürünü oluşturması, bunu bütün şirkete adapte etmesi gerekir. Şirketin temelini Piramit in en üstü olan Kurucu ve-veya CEO oluşturur. Daha sonra güçlü bir idari kadro gelir. Ardından personelin ve ekiplerin işe alımları, bu aşamalarda takip edilecek kriterler, işe alınan kişilerin idaresi gelir. Bütün bunlar sistem ve süreçleri belirlenerek yapıldığında ileri düzey kalıcı başarılar ortaya çıkar.
Dünyanın hızlı değişim gösterdiği günümüzde, gelişen şirketler şirket kültürü ve prensiplerini oluştururken bir yandan 4.0 sanayi devrimi gibi hızlı geçişlere adapte olmak zorundadır. Pandemi, savaş ve ekonomik kriz gibi sorunlarda üzerlerine eklendiğinde birinci kalite insanları ekiplerinde bulunduranların ortaya koyacağı fark yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıkar. Bu sebepler ve daha birçok etken her şirketin kendi organizasyonunu dışardan değerlendirmesi veya değerlendirecek danışmanlığı almasının gerekliliğini ortaya çıkartmıştır.
Comments